Afla cat de mult plastic folosesti exista in lumea datorita lipsei de reciclare corespunzatoare si activa la o scara globala.
Te invatam sa fii constiintent de actiunile tale – Nenvic Recycling, pentru un viitor mai bun.
Particule de mici dimensiuni numite microplastic exista peste tot. Le gasesti chiar si pe fundul marii, dar si pe Muntele Everest, in cel mai inalt punct de pe pamant. De asemenea, ele sunt gasite si in aer dar, si mai interesant, in corpul uman.
Oamenii de stiinta estimeaza ca mancarea ce constituie aproximativ 15% din alimentatia noastra contine particule de microplasic. De asemenea, microplasticul este gasit in apa si aer.
Se estimeaza ca o persoana care isi consuma doza recomandata de apa pe zi ingera aproximativ 4.000 de bucati de microplastic anual, iar cei care consuma apa imbuteliata aproximativ 90.000 de bucati.
Cercetatorii nu au testat inca mancaruri precum painea, produsele procesate, carnea, lactatele si legumele. Este foarte probabil ca atunci cand acestea vor fi testate, numarul de plastic ingerat sa devina mult mai mare.
Cele mai bune estimari sunt facute in ceea ce priveste apa imbuteliata vs apa de la robint, prima eliberand, in medie, de 22 de ori mai mult microplastic in mediul inconjurator.
Particulele de microplastic – Ce sunt de fapt?
Este numit microplastic orice particula care are o dimensiune mai mica de 5 milimetri, desi multe particule sunt mai mici de atat si pot fi vazute doar sub un microscop.
Studiile au aratat ca particule de microplastic au fost gasite in bere, sare, zahar, fructe de mare, alcool sau miere. Tocmai din acest motiv, este greu sa evitam microplasticul, poate chiar imposibil.
Exista, intr-adevar, anumite obiceiuri, pe care daca le-am schimba am reduce destul de mult consumul de plastic. Spre exemplu, daca am alege sa consumam apa de la robinet (presupunand ca aceasta este filtrata cum trebuie), in loc de apa imbuteliata, am putea reduce considerabil consumul de microplastic.
Microplasticele intra cel mai adesea in ecosistem prin intermediul produselor din material textil precum nailon si poliester. Acestea, in urma spalarii la masina, lasa in urma bucatele de microplastic ce patrund in mediu.
Dar ce se intampla cu bucatile de microplastic care intra in corpul nostru? Ei bine, oamenii de stiinta nu au un raspuns pentru aceasta problema. Inca nu se stie de ce cantitate de microplastic este nevoie pentru a exista probleme de sanatate corpului uman. Un studiu din 2017 arata ca, pe termen lung, ingestia de plastic poate fi toxica.
Diferite tipuri de plastic au diferite proprietati toxice. Unele dintre acestea sunt realizate folosind chimicale precum clorul, pe cand altele pot avea in componenta plumb. Daca aceste toxine se acumuleaza in corpul uman, sistemul imunitar poate avea de suferit.
In cazul consumului de fructe de mare infectate cu microplastice, s-a observat ca plasticul acumulat poate deteriora sistemul imunitar si poate afecta echilibrul intestinului.
Desi microplasticul poate parea periculos, studiile sunt inca la inceput. Totusi, este bine ca in acest moment incepem sa avem o viziune in ceea ce il priveste si putem actiona in timp util.
Spre exemplu, renuntarea la folosirea de ambalaje de unica folosinta va reduce considerabil cantitatea de microplastic pe care o introducem in corpul nostru. Folosirea de ambalaje reutilizabile din sticla ne poate ajuta si ea.
Per total, recapituland ce am spus mai sus, studiile in ceea ce priveste microplasticul sunt la inceput. Este bine ca stim de existenta acestuia pentru a veni in viitor cu solutii care sa ne protejeze atat pe noi, cat si mediul inconjurator.