Cu siguranta am observat cu totii ca in jurul nostru se vorbeste din ce în ce mai mult despre colectarea selectiva si despre reciclarea deseurilor, insa cati dintre noi stim cum se realizeaza si de ce este atat de importanta?
1. Ce este colectarea selectiva?
Colectarea selectiva constituie doar un pas in tot procesul de reciclare a deseurilor. Acesta consta in sortarea si depozitarea materialelor in containere speciale, pentru a fi transportate ulterior in centre speciale de reciclare. Aceste deseuri pot fi impartite în mai multe categorii precum : hartie, metal, plastic, sticla, deseuri menajere etc.
2. Pubelele colorate si rolul acestora
Rolul principal al containerelor colorate este pentru a ne ajuta sa ne dam seama unde ar trebui plasat un anumit material. De asemenea, este important sa cunoastem codul de culori, pentru a contribui activ si a nu ingreuna procesul de reciclare.
Albastru – Hartie / Carton
Aici pot intra pungile de hartie, cutiile de carton, carti, caiete, reviste, ziare, cofraje de oua si cutii de pizza curate.
Verde – Sticla
In aceasta categorie vorbim despre borcanele si sticlele fara capac, dar si ambalajele de sticla de la produsele cosmetice.
Galben – Plastic / Metal
Aici putem incadra recipientele de plastic de la bauturi (cunoscute ca si PET-uri), ambalajele de la produsele lactate, caserolele din plastic, dozele de aluminiu, dopurile metalice, conservele de metal si multe altele.
Gri – Deseuri reziduale / Nediferentiate
In aceasta categorie intalnim resturile de mancare, scutecele, absorbantele, mucurile de tigara, cioburile de portelan, lemnul tratat si nu numai.
Stim ca in gospodarie poate fi putin dificil sa tii evidenta atator tipuri de deseuri, insa te incurajam sa depozitezi deseurile menajere, separat de restul materialelor. De asemenea, ia in calcul ca, pentru reducerea spatiului de depozitare, sticlele de plastic pot fi strivite. Nu uita insa, sa le scoti dopul.
3. Cum gestionam deseurile din gospodarie?
Daca si tu iti doresti sa contribui activ la acest proces de reciclare, iata cateva sfaturi utile care te-ar putea ajuta:
- Depoziteaza uleiul pe care il folosesti la gatit în recipiente speciale. Magazinele mari colecteaza aceste tipuri de deșeuri.
- Becurile, oglinzile, sticla rezistenta la temperaturi inalte si obiectele din portelan nu pot fi aruncate în containerele pentru sticla.
- Hartia si ambalajele de plastic contaminate cu alimente nu pot fi incluse in containerul albastru.
- Nu arunca dispozitivele electronice precum telefoane, casti sau tastaturi in aceste containere. Majoritatea magazinelor organizeaza programe speciale de colectare in acest sens.
- Bateriile si acumulatorii se colectează separat, din cauza substantelor chimice pe care acestea le contin.
- Hainele si incaltamintea se depoziteaza separat. Acestea pot fi donate sau trimise la centre speciale. In magazinele mari, vei intalni locuri de depozitare speciale.
- Materialele precum mobilier, covoare, saltele trebuie depozitate separat. In prezent exista multe campanii ale magazinelor mari, in care poti trimite mobila veche pentru a fi reciclata corespunzator.
Asadar, fiecare dintre noi are responsabilitatea de a contribui activ la acest proces de colectare selectiva. Stim ca puterea exemplului este mare, asa ca va incurajam sa-i determinati si pe cei din jurul vostru, sa ia parte la aceasta actiune.